onsdag 19 september 2012

Andalusisk mandelkyckling med aubergine sticks

I går var jag och C ute och åt på favoritrestaurangen Olé Olé. Servitörerna pratar alltid spanska med en när man är där och vi börjar alltid att tänka tillbaka på året som vi bodde där tillsammans. Mycket god mat blev det! Spansk mat är så enkel men så mycket smak, till skillnad från fransk mat som är komplicerad men mycket smak.

Kvällens rätt blev en hommage till Spanien. Det är en andalusisk mandelkyckling och eftersom vi inte får äta pommes frites blev det friterade aubergine-pommes frites i stället. Mandelsåser är vanliga i Andalusien. Egentligen var jag sugen på deras köttbullar i mandelsås men eftersom E hade gjort en lunchlåda med köttbullar blev det kyckling i stället. Börja med att ha i lite olivolja i en kastrull. I oljan har du i fyra hela vitlöksklyftor som du låter steka med ett tag så att oljan tar smak. Plocka därefter bort vitlöken och lägg i en skål. Skålla 10-12 mandlar, ta bort skalet och lägg i samma skål med vitlöken. Tillsätt lite persilja, saffran, dragon, cayennepeppar och två äggulor. Mixa allt till en kräm. I vitlöksoljan steker du kycklingen tills den är gyllenbrun på båda sidor. Plocka då upp kycklingen och lägg på en tallrik. Fräs en finhackad lök i oljan tills den är genomskinlig, därefter har du i en fintärnad tomat som du först har skalat. Stek i hop dem och lägg därefter tillbaka kycklingen. Häll på lite vin och låt alkoholen koka bort. Häll på någon deciliter vatten och en kycklingbuljongtärning. Låt koka ihop tills kycklingen är färdig. Därefter häller du i mandelkrämen och låter koka med i några minuter. Salta och peppra.

Aubergine sticksen gjordes genom att först skölja en aubergine och skära i rundlar. Salta varje rundel så att vattnet kommer ur. Torka av vattnet och skär varje rundel i pommes frites. Blanda bovetemjöl, salt och peppar i en skål. Lägg i aubergine sticksen och se till att mjölet täcker alla sidor av sticksen. Under tiden värmer du upp olja i traktörpanna (ca 5 cm). Prova lägg i en sticks så du ser när oljan är klar. Därefter friterar du sticksen i omgångar. När de är gyllenbruna tar du upp dem med hålslev och lägger dem på hushållspapper. Salta. E blev så till sig av den här rätten att han till och med sa att det var bland det godaste han ätit på länge! Annorlunda smak men fantastiskt!


När vi i helgen var på middag hos E&J serverades ett väldigt gott rödvin vid namn Lat 42, Rioja Gran Reserva från 1998. Idag slank E förbi Systembolaget och köpte på sig ett par flaskor varav en öppnades i dag. Que aproveche!

1 kommentar:

  1. Alright Sara! Ser jattelovande ut det har. Ska laga detta i kvall och kommer fortsatta lasa bloggen! Halsa Erik!

    SvaraRadera